US hvede på sit højeste siden 2012

Et højt eksporttempo ud af USA har sendt den amerikanske hvede i vejret og i fredags sluttede ugen med priser over 230 euro pr tons basis frit om bord den Mexicanske Golf. Det er den højeste pris siden 2012 og samtidig et brud med modstanden i 230 euro.

Efter brud over 200/210 euro vendte den lange trend til stigende og nu hvor priserne også er brudt over 230 euro, får vi den lange stigende trend bekræftet. Dermed peger mere og mere i retning af, at den amerikanske hvede er på vej imod 300 euro.

Priserne på EU hvede har endnu ikke rundet 200 euro, men det har priserne i Sortehavet, som sluttede sidste uge dels med stigninger tilbage til sidste års topområde og dels i 204 euro. EU hveden er således stadig verdens billigste hvede og har ingen problemer med at finde afsætning på verdensmarkedet.

Jamen er de globale lagre ikke store? Jo rekord store, men mere end 50 procent af dem ligger på statslagre i Kina. Den kinesiske regering auktionerer løbende hvede ud fra deres lagre og i sidste uge blev der solgt 2013 hvede til 305 euro ab lager i Kina, så ja det er jo et alternativ, men det varer lidt, inden det er økonomisk interessant at købe den overgemte kinesiske hvede sammenlignet med frisk hvede fra EU.

Omvendt er lagrene i de store eksportnationer, altså dem der kan købes til markedspris og således forsyner verdenshandlen med hvede, faktisk faldende og det har de været i nogle år nu. De faldende lagre i de store eksportnationer er givetvis forklaringen på, at de amerikanske priser stiger som de gør og at Rusland nu taler om at indføre eksportkvoter på deres hvede for at holde priserne på det interne hjemmemarked i ro.

Vi gør opmærksom på, at der er betydelig risiko forbundet med handel med råvarer, samt at agrocom.dk ikke kan gøres økonomisk ansvarlig for eventuelle tab, som opstår i forbindelse med analyser og rådgivning fra agrocom.dk.