Forrige fredag offentliggjorde USDA den seneste svinetælling i USA og en lageropgørelse. Den viste store lagre med svinekød og den største svinebestand siden krigsårene, eller skrevet med andre ord at det amerikanske svinekødsmarked er rekord godt forsynet med svinekød og at eksportbehovet aldrig har været større.

Den nyhed sendte priserne på svinekød ned på svinekødbørsen i Chicago i sidste uge og presset blev ikke mindre af, at nyhederne om corona virus i Kina rullede hen over de finansielle markeder.

Kina er en af de helt store købere til amerikansk svinekød med en import fra USA på 472.811 tons sidste år og med en rekord stor forsyning med svinekød in mente, frygtede handlerne, at afsætningen af svinekød ville blive ramt af corona panikken.

Presset i Chicago resulterede i et prisfald i sidste uge fra 10,97 kroner til 9,15 kroner pr kg eller et fald på voldsomme 16,5 procent på blot en uge. Dermed er det amerikanske svinekød nu tæt ved fem kroner billigere end svinekød fra Danmark eller Tyskland svarende til en rabat på 35 procent og det er absolut ingen fordel for vores afsætningsmuligheder til det kinesiske marked de kommende måneder. Kina har samtidig forpligtet sig til at købe for 36,5 milliarder dollar landbrugsprodukter i USA i 2020 og for 40 milliarder i 2021.

Imens 2019 var et stigningsår, forventer vi, at 2020 bliver et turbulent år med handel i begge retning, hvor priserne er fanget imellem en stram forsyning i Europa og en stigende dollar på den ene side og stigende forsyning i Kina, EU og Brasilien samt hård konkurrence fra USA på den anden. Men dog turbulens på et højt niveau.

Vi forventer imidlertid også, at vi kommer til at gense området imellem 11 og 12 kroner inden for de næste tolv til fjorten måneder – Måske i januar 2021 – samt at der også kommer en dag, hvor noteringen igen er i ni kroner.

Endelig mener vi, at det stadig er tid til afvikling af al gæld, der ikke er kreditforeningsgæld. Investeringerne må komme, når vi igen er nede og således kender langtidsvirkningen af dette højprismarked, men også har mere overblik over svinepestens spredning i Europa samt regerings planer med dansk landbrug. I den forbindelse har vi noteret os, at oppositionen til regeringen på landbrugsområdet er ikke eksisterende. At en rød regering har den holdning til landbruget, som den har, er ikke overraskende, men det er tankevækkende, at de ikke bliver sagt imod.